Slik holder du familien forkjølelsesfri

Forkjølelse er ikke farlig, men de fleste kan vel si seg enig i at det er ubehagelig når hodet føles ”tett” og nesa renner.

For mange barnefamilier er den mørke årstiden en eneste lang forkjølelsesperiode, for når forkjølelsen først får tak i barnehagen eller på skolen er det vanskelig å bli kvitt den. Vanskelig, men heldigvis ikke umulig.

Her er 10 gode råd for deg som vil holde deg og resten av familien forkjølelsesfri:

Vask hendene
Det aller beste tipset du kan få for å unngå å spre forkjølelse er å være nøye med håndhygienen. Pass på at både voksne og barn i familien vasker hendene etter at dere nyser eller hoster, etter toalettbesøk og etter barnehage- eller skoledagen. Bruk såpe og lunkent vann og tørk dere på papirhåndklær eller et rent håndkle.

Ta tran
Norske helsemyndigheter anbefaler at barn fra fireukers alder får en skje tran hver dag, og livet ut. Dette med god grunn. Studier viser at et daglig inntak av vitamin-D fra tran og omega-3 bidrar til et styrket immunforsvar og dermed reduseres sjansen for at barnet blir forkjølet. Tran er derfor en god forsikring mot hoste og snørr.

Drikk mye 
For lite veske gjør deg mer mottagelig for smitte. Sørg derfor for å få i deg nok vann også om vinteren og høsten. Anbefalingen er minst to liter per dag.

Frisk luft og fysisk aktivitet
Frisk luft er sunt, og tilbringer du og familien for mye tid inne i tørr luft blir dere lett et offer for bakterier og infeksjoner. Kombiner gjerne tiden ute i frisk luft med fysisk aktivitet som også er med på å styrke immunforsvaret ditt.

Spis sunn mat
Fem om dagen er med på å gi deg et sterkt immunforsvar, og hvis familien har et sunt og variert kosthold er dere bedre rustet i kampen mot forkjølelsen. Husk derfor å ta vitamintilskudd hvis dere ikke får i dere de vitaminene dere trenger i kosten.

Kle godt på deg
Det er ikke bare gammel overtro at varme klær holder deg frisk gjennom vinteren. Husk derfor å kle godt på barna før de skal ut.

Ikke plukk
Få barna til å vaske hendene hver gang de plukker seg i eller tar seg på nesen. La dem få med en pakke papirlommetørklær i lomma slik at de kan tørke snør med papir i stedet for hånda.

Hold avstand
Lær barna at de skal holde litt avstand hvis noen er veldig snørrete eller nyser mye. Forkjølelse smitter gjennom dråpesmitte, og da sier det seg selv at du er utsatt hvis du sitter helt oppi noen som er syke.

Kutt ut røyken
Det er sikkert ikke nødvendig å minne deg på at røyking er usunt, men husk at irriterte luftveier også er mer utsatt for infeksjoner. Dette gjelder også for barn som utsettes for passiv røyking.

Ta det med ro
Stresser dere ned, blir dere alle mindre mottagelige for sykdommer. Også forkjølelse. Ikke legg opp til et altfor stramt program for familien, og husk at også barn blir stresset når mor og far er det.