Fyll på jevnlig med næring

Ikke slurv med inntak av næring verken før eller etter en hard treningsøkt er rådet fra skiløper Anders Aukland.

Med 15-30 treningstimer i uken vet han hva han snakker om.

– Alt for mange dropper å spise etter jobb og før de går på trening. Du må fylle på med et par brødskiver eller en bar før du starter treningen ellers blir den fort ineffektiv, sier Anders Aukland som sammen med broren Jørgen har vunnet det meste av det som er å vinne innen langløp på ski.

Selv om det går mest i harde treningsøkter på ski og rulleski, sørger Anders for å trene variert gjennom året. Han har hatt stor glede av å utforske nye aktiviteter som padling og motbakkeløp.

– Trening skal være gøy og aller helst variert. Alle bør teste egne grenser og sørge for at de får brukt kroppen på ulike måter, sier han.

Fyll på med karbohydrater
Ved korte treningsøkter på rundt timen pleier det å holde med vann, men trener du over halvannen time er det helt nødvendig med påfyll som energidrikker eller en bar for å få en effektiv økt. Kunsten er å finne ut hva kroppen din trenger, det skal verken bli for lite eller for mye.

– Spesielt under konkurranser er jeg nøye med å få et høyest mulig sukkerinntak. Husk at kroppens glykogenlagre tømmes veldig fort. Under løp fyller jeg jevnlig på med energidrikk hver femte kilometer, og tar Maxims gel-er gjerne halvveis i løpet og når det er 3/4 igjen av løpet. Gelene er veldig effektive og sørger for et inntak som gjør at kroppen fungerer bra hele veien, sier han.

For de fleste mosjonister kan det være lurt å teste bruken av gel på de siste langturene du tar, og ikke ta det for første gang i konkurranse.

Ikke overdriv
En klassisk feil mange gjør er å spise for mye i dagene før en deltar i langløp. Vær bevisst på hva du spiser, men ikke overdriv spisingen. Anders pleier gjerne å få i seg litt ekstra karbohydrater i form av pasta og ris i dagene før, men ellers spiser han så godt som normalt.

-Jeg pleier å drikke en liter energidrikk når jeg står opp om morgenen, det hjelper kroppen til å ta opp mer energi underveis i løpet. Ellers starter jeg dagen med å ta meg tid til en god frokost som gjerne består av to brødskiver med sjokoladepålegg, sier han.

Etter løp
Etter de lange øktene tar Anders alltid en restitusjonsdrikk eller en proteinbar. Her er det også lett at mange slurver. Fyller man ikke på med næring tar det mye lengre tid for kroppen å restituere seg.

Tips til riktig næring
* Ikke start trening på tom mage, ta en sportsbar eller et par skiver som mellommåltid før trening.
*Fyll på jevnlig med sportsdrikke når du trener lengre økter. Energidrikk bidrar til at kroppen tilføres næring raskt.
* Ikke forspis i dagene før du deltar i konkurranse. Fyll heller på jevnlig med energidrikk og gel under løpet.
* Husk alltid på å fylle på med næring etter at en lang treningsøkt eller løp er over. Da henter kroppen seg inn igjen mye kjappere!